
GAVAS, SPAIN - OCTOBER 25: Blocks of La Roseta de Gavas goats cheese of different ages sit in a store room on October 25, 2017 in Gavas, Spain. Catalonia is one of 17 autonomous communities within Spain which were created as part of the 1978 Spanish constitution, following the death of former Head of State Francisco Franco. The farthest Northeastern region of Spain has its own language and a rich history dating back to the middle ages. Under Franco the use of the Catalan language was restricted and Catalan nationalism was repressed. On October 1, 2017 a Catalan independence referendum, declared illegal by the Spanish government, was held. Spanish Prime Minister Mariano Rajoy has said the government will now strip Catalonia of its autonomy after President Carles Puigdemont signed an independence declaration. (Photo by Jack Taylor/Getty Images)
Un pezzetto di formaggio al giorno potrebbe ridurre il rischio di soffrire di malattie cardiache e ictus. A suggerirlo è uno studio cinese condotto dai membri della Soochow University, i quali spiegano che consumare un pezzetto di formaggio delle dimensioni di una scatola di fiammiferi – che equivalgono a circa 40 grammi di formaggio al giorno – potrebbe ridurre il rischio di malattie cardiache del 14%, e quello di ictus del 10%.
Gli esperti avrebbero infatti scoperto che il formaggio aumenta i livelli del cosiddetto colesterolo “buono” riducendo quelli del colesterolo “cattivo”.
Lo studio pubblicato sullo European Journal of Nutrition è stato condotto attraverso un’analisi di 15 precedenti ricerche sul formaggio e sul rischio cardiaco.
Il formaggio contiene acidi grassi saturi ma ha anche nutrienti potenzialmente benefici.
Spiegano gli autori della ricerca, che aggiungono che ancora non è chiaro come il consumo a lungo termine di tale alimento possa influenzare lo sviluppo delle malattie cardiovascolari.
[related layout=”big” permalink=”https://www.benessereblog.it/denti-il-formaggio-aiuta-a-combattere-la-carie”][/related]
via | DailyMail